La majoria de les colles castelleres donen per acabada la temporada

Elvira Feliu

 divendres 22 de novembre de 2013 

"Després de 8 mesos d'esforç l'espècie castellera comença la seva particular hibernació"

Les colles grans del món casteller, les que lideren el rànquing i les que ofereixen construccions més altes, més arriscades i més espectaculars així com la majoria de les colles més petites, les que aprenen i les que es superen cada cop més donen per tancada l'agenda d'actuacions.


La temporada castellera dura, aproximadament, un període d'entre 7 i 9 mesos. Oficialment, es considera que les actuacions es reprenen cada any cap al mes d'abril, pels volts de Sant Jordi, i és al novembre quan la temporada es dona per tancada. Evidentment, aquestes dades són molt relatives perquè cada colla té les seves pròpies normes i la seves tradicions, de manera que aquest calendari no és precís.

Cal destacar que abans aquest "descans casteller" es duia a terme de manera més rígida, les colles castelleres no estaven actives durant l'hivern, però actualment n'hi ha algunes que fins i tot no deixen d'assajar encara que faci fred i encara que no es celebrin actuacions a les places, però són excepcions.

Tot i que el titular no pugui ser "la temporada castellera s'ha acabat", perquè encara hi ha una minoria de colles que els falta celebrar alguna actuació a principis de desembre, el rànquing de totes les colles castelleres de Catalunya sí que es pot donar per tancat ja que les modificacions en la llista seràn mínimes.

Si voleu consultar el rànquing del webcasteller: http://www.webcasteller.com/ca/ranking.php

- Captura de pantalla: Rànquing casteller 2013 -




Què és el rànquing casteller? El rànquing casteller és la llista que ordena, de major a menor, les posicions de les colles castelleren segons les construccions que hagin aconseguit carregar o carregar i descarregar a plaça. Cada construcció té assignada la seva pròpia valoració, és a dir, cada castell val certs punts i tots aquests punts es van acumulant de manera que el que en té més es situa en la primera posició del rànquing.
Com és habitual en el món dels castells, la competició és un assumpte força polèmic ja que no totes les colles castelleres ni tots els castellers individualment creuen o recolzen el fet de convertir una tradició en un seguit de càlculs. Altres, en canvi, creuen que afegir un factor com la competitivitat no atempta contra el significat de tradició sinó que només aporta un polsim d'emoció a la temporada castellera. 
El debat està servit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada